Scrii? Nu, ning.

sâmbătă, 17 decembrie 2016

Virgil Galatanu - Fiul duce numele tatălui în Cartea Recordurilor



- În memoria lui Virgil Galaţanu, românul care a străbătut 120 de ţări cu bicicleta

Fiul unuia dintre cei mai importanţi globetrotteri cicloturişti din lume, românul Virgil Galaţanu, îşi propune să stabilească un nou record mondial, construind un monociclu special cu care să parcurgă traseul Transfăgărăşanul,  şi astfel să împlinească dorinţa neîmplinită a tatălui: aceea de a înscrie numele Virgil Galaţanu (pe care îl poartă şi el) în Cartea Recordurilor.

Atunci când a plecat în călătoria sa (pe o bicicletă Pegas!), în 2002, Virgil Galaţanu-tatăl îşi propusese să străbată, pedalând, toate cele 190 de ţări şi teritorii ale globului (existente la acea vreme), cu obligativitatea de a ajunge în fiecare capitală a acestora. Din nefericire, călătoria temerarului român s-a încheiat prematur, în 2013, când s-a stins din viaţă în urma contactării virusului febrei tifoide (în India). Până în acel moment reuşise să străbată 120 de ţări cu capitalele lor şi adunase 5 paşapoarte pline de ştampilele consulatelor, numai unul dintre acestea numărând 56 de file!

Pornind pe bicicletă, cu Biblia drept ghid (din care citea zilnic), lipsit complet de mijloace materiale şi fără susţinerea autorităţilor române, Virgil Galaţanu a avut ambiția și tenacitatea să înceapă și să continue o atipică și incredibilă călătorie, răspunzând la chemarea unui gând grandios: înconjurul Pământului pe două roţi, cu speranța de a-și înscrie numele în Cartea Recordurilor.

În cei 11 ani ai fabuloasei sale călătorii, Virgil Galaţanu a parcurs peste 300 000 km cu bicicleta, traversând  Europa, Africa şi Asia, având îndrăzneala să înfrunte pericole extreme în ţările bulversate de conflicte armate. Un veritabil ambasador al României, acest badea Cârţan contemporan a purtat tricolorul nostru în cele mai neştiute locuri ale lumii, primind recunoaşterea şi respectul băştinaşilor, dar şi ajutorul personal al unora dintre ambasadorii si consulii romani in acele locuri. Din păcate, autorităţile române nu au realizat încă importanţa extraordinară a cutezanţei sale. Călătoria lui Virgil Galaţanu în jurul globului nu a fost numai un demers turistic, sportiv sau o încercare a rezistenţei trupului uman, ci mai cu seamă a fost un act cultural, profund patriotic, atingând chiar dimensiuni filosofice, iniţiatice, cu semnificaţii importante la nivelul conştiinţei umane.

Până la recunoaşterea meritelor globetrotterului în România, Virgil Galaţanu-fiul a îmbrăţişat ideea înscrierii numelui tatălui (şi al său) în Cartea Recordurilor, ca pe  o misiune de viaţă. Sperând ca prin el visul tatălui să fie împlinit, Virgil (Gianni) şi-a propus să construiască un monociclu special, cu care să traverseze Transfăgărăşanul , « cel mai frumos drum din lume », după cum îl numea, într-o emisiune Top Gear, Jeremy Clarkson.
Proiectul presupune concepţia şi construcţia unui monociclu electric, omologarea performanţei sportive şi scrierea, publicarea şi traducerea unei cărţi. Volumul va cuprinde întreaga aventură fantastică a românului-tată plecat în lume pe două roţi.

Virgil (Gianni) Galaţanu,  un tânăr cumsecade, iubitor de sport  şi de natură, la fel de perseverent ca tatăl său, se încumetă la acest drum anevoios, pe o singură roată, fără şa, în condiţii speciale : el a rămas, în urma unui accident de maşină din 1998, cu un picior mai scurt cu 3 cm şi « înnobilat » de o tijă din titan şi cinci şuruburi. Iată de ce recordul pe care acesta o să-l atingă este de două ori mai preţios, iar dorinţa de a onora memoria tatălui cu atât mai impresionantă.

Pentru că nu-i este de ajuns doar determinarea şi entuziasmul (intrarea în Cartea Recordurilor depinde de câţiva parametri obligatorii, construcţia monociclului este destul de costisitoare, la fel şi aducerea unui judecător al Guiness Book care să urmărească îndeaproape performanţa), Virgil (Gianni) Galaţanu are nevoie de ajutor pentru atiungerea acestui obiectiv. Un don și/sau publicarea articolului pe rețelele de socializare și în mass-media, nu este doar un gest de solidaritate, ci și un omagiu personal adus unuia dintre cei mai mari globetrotteri cicloturiști din lume. Fondurile colectate vor fi folosite exclusiv pentru concepția și fabricarea acestui monociclu și vor acoperi cheltuielile aferente înregistrării în Cartea Recordurilor. Dacă suma colectată o permite, o carte va fi scrisă și tradusă în mai multe limbi.
Cu siguranţă, în urma tuturor elanurilor de generozitate care se vor manifesta, misiunea de a împlini gândul tatălui temerar va fi dusă la bun sfârşit. O încercare deopotrivă fizică şi spirituală, care poate fi un exemplu de curaj şi dăruire pentru fiecare dintre noi !