Scrii? Nu, ning.

joi, 26 noiembrie 2009

Uscat şi Trofin: "Noi nu povestim imagini, le arătăm!"

- Canalul de ştiri are ceva experienţă. Ce s-ar mai putea experimenta într-un canal?


Trofin:- Vrem să-ncepeţi ziua veseli, optimişti dar să şi-nvăţăm cîte ceva împreună. Tot ceea ce ar aduce un plus de spectacol dar şi de utilitate se poate experimenta. Acum am început să preluăm on-line imagini live de pe pîrtii, cu ajutorul colegilor de la Antena 1 Braşov. Dacă reuşim, vom transmite live şi din elicopter. Nu povestim despre imagini, le arătăm! Asta-i, cred eu, esenţa televiziunii.

Uscat:- Orice! Dacă am făcut noi şi aerobic cu femei trecute de prima tinereţe, în direct, în P-ţa Victoriei... Am avut la un moment dat o rubrică de camera ascunsă, pe care o realizam tot în direct. Nu ştiu dacă e o premieră mondială, dar o premieră naţională e cu siguranţă!  Ne-am gîndit, de exemplu, ca în acest sezon să lansăm un concurs de cultură generală pentru oamenii străzii.

- E mare înghesuială în Canalul de ştiri. Cît eclectism poate să ducă o emisiune matinală?

Trofin:- Nu-mi spune mie ce-i aia-nghesuială, că pe vremea lui Ceauşescu mergeam la serviciu cu autobuzul la oră de vîrf! Tocmai am citit contractul, dar nu scrie nimic despre eclectism, aşa că nu pot să răspund. Eu am doar un uşor reumatism la piciorul drept. Şi deviaţie de sept.

Uscat:- “Eclectism “?!? Dacă te referi la îmbinarea mecanică, hibridă a unor puncte de vedere sau concepţii eterogene sau opuse ( DEX . Editura Academiei Republicii Socialiste România, 1975),  atunci trebuie să recunosc că duce mult !

- Diversitatea se amplifică: aveţi din ce în ce mai mulţi colaboratori. Cum îi ţineţi pe toţi în frîu?

Trofin:- Ştii ce-i aia echipă? Avem nişte oameni de calitate, maturi şi responsabili. Problemele apar cînd cineva descoperă că-i genial şi-l mănîncă-n fund să iasă mereu în faţă. Deocamdată nu e cazul. Din această echipă au mai plecat în trecut oameni de neînlocuit. Şi ştiţi ce uşor i-am înlocuit?

Uscat:- Da’ nu îi ţinem noi în frîu. Dimpotrivă. Treaba noastră e să-i stîrnim, să-i determinăm să dea totul din ei, să vină cu cît mai multe puncte de vedere, să fie volubili, să… …AJUNGE!!!!!! DACĂ NU CERI ACUM PUBLICITATE, TE OMOR! ÎŢI PRĂJESC FICAŢII, ŢI-I MĂNÎNC ŞI PE TINE TE DAU LA MAIDANEZI, AI ÎNŢELES?!!! ( Elena Păun, producător executiv al Canalului de Ştiri şi a tot ceea ce am făcut pînă acum la Antena 1.) Deci frîu’ nu e la noi!!!

- Văd că cele mai multe dintre mesajele de pe forumul emisiunii sînt pentru Roxana sau Eva. Sînt ele mai bune de canal decît voi?

Trofin:- Tu cui i-ai scrie mesaje? Cît de tare îţi stîrnesc eu imaginaţia? Spune-mi şi uimeşte-mă! Dau o bere!

Uscat:- Acuma gîndeşte-te şi tu cum ar suna un mesaj de genul: Trofin, Uscat, dragele mele, sînteţi extrem de bune, m-aş căsători cu fiecare  dintre  voi şi cu amîndouă la un loc. Sînii voştri sînt… etc., etc. Da, Eva şi Roxana sînt BUNE!!

- Cît sînt de bine reprezentate în emisiune personajele cu adevărat underground, specifice oricărui canal?

Trofin:- Noi avem acum şi o rubrică destinată iubitorilor de animale, dar despre rîme, şobolani, cîrtiţe şi hîrciogi nu ne-a cerut încă nimeni relaţii… Dar de ce nu, dacă publicul ar cere?

Uscat:- Gînd la gînd cu bucurie, parcă ţi-am dat un răspuns: m-am gîndit la un concurs de cultură generală pentru oamenii străzii. În rest avem destul de multă politică. Ştii tu vreun subiect mai de canal decît ăsta?!

- Voi doi sînteţi întotdeauna pe acelaşi canal? Nu există şi momente cînd, în privinţa unor aspecte ale emisiunii, o ia fiecare pe canalul lui?

Trofin:- Ba da.

Uscat:- Oho ho, şi încă de cîte ori! Ca să nu mai pierdem vremea să ne convigem reciproc de acurateţea şi justeţea argumentelor fiecăruia, am dezvoltat un sistem de muncă în schimburi (reminiscenţă socialistă: Trofin a apucat să lucreze în fabrică pe vremea lui Ceaşcă). Aşa încît o săptămînă  coordoneza el emisia, o săptămînă eu!

- De ceva vreme adăstaţi în Bucureşti. E aici un vad bun pentru umorul vostru? Nu duceţi dorul canalului din Cluj?

Trofin:- Păi Canalul s-a născut la Bucureşti. La Cluj erau “Ştirile de sîmbăta asta”, care erau altceva. Canalul e un program în direct, cu mare potenţial de adrenalină şi neprevăzut, care te prinde. Mie-mi place umorul care se naşte instantaneu în situaţiile care au loc în direct. Aşa că un posibil slogan ar fi “Gîndeşte iute, da’ vezi ce zici!”.

Uscat:- Ce vad, ce umor?! La Bucureşti sînt BANII, frate. Şi în meseria asta, dacă bani nu e, nimic nu e! Nu mă refer aici doar la onorarii, ci la bani pentru producţie în general! Aşteptăm provincia! (Doamne, ce urăsc cuvîntu’ ăsta…)

- Orice canal are scursurile lui. Indicaţi măcar un aspect “mizer” de care aţi vrea să scăpaţi sau pe care aţi vrea să-l îmbunătăţiţi.

Trofin:- Să-l mutăm după amiaza. Cînd am început armata, în 1981, am crezut că mă voi trezi la ora 5.30 doar timp de 9 luni…

Uscat:- Nu mă provoca la aspecte mizere, că nu mai termin !

- În subteran se construiesc, în taină, surprizele. Voi ce pregătiţi nou pentru  telespectatori?

Trofin:- Mă duc în subteran să mă uit şi-apoi vin să vă spun… adică nu pot, că n-ar mai fi surprize… Pe scurt, răspunsul e da!

Uscat:- Ne dorim, în taină, (ai grijă să nu afle nimeni…) un format de prime time de divertisment, pe care să-l realizăm săptămînal în direct. Simţim nevoia să revenim la poante mai elaborate, la trucajele care ne-au consacrat, la parodii publicitare despre care şi acum sîntem întrebaţi. Ar putea fi o “combinată alpină“ a tot ceea ce am realizat pînă acum, începînd cu Ştirile de Sîmbăta Asta şi terminînd cu Canalul de ştiri !


-   Cînd ieşiţi din Canal, la lumină, pe unde vă duc paşii? Există locuri în Bucureşti pe care le frecventaţi de plăcere?

Trofin:- Bucureştiul are multe locuri foarte frumoase. Mie-mi place enorm să mă plimb şi să observ. Există clădiri vechi în Bucureşti, deosebit de frumoase, şi străzi asemenea. Dar cînd vremea e frumoasă îmi place partea mai puţin expusă a Parcului Herăstrău. E şi un loc unde e interesant seara, unde găseşti multe subiecte care se prezintă pe cluburi, dar nu găseşti loc şi tre’ să stai cu Tzone la pupitru. Dar numai în weekend. 

Uscat:- Cînd ieşim din Canal, la lumină, ne afundăm rapid în beznă. Nu de alta, da’ în clubul unde pune Tzone muzică sînt de toate, numai lumină nu. Chiar vrei să-ţi dau nume? Down Town, Music Club, Terminus, şi mă opresc aici, că ştiu că oricum nu le publici!

- Dar cu gîndul pe unde hălăduiţi? Ce citiţi, ascultaţi, vizionaţi?   

Trofin:- Cu gîndul? Acasă la familie şi la casa mea şi cabana de la munte unde-mi place să merg cu 4X4 din dotare. Văd mai multe ştiri decît poate duce de regulă un om normal, citesc aproape toată presa şi altceva, pe apucate. Şi uneori mă mai apucă dorul de America, pe unde m-am specializat.

Uscat:- Asimov, Marc Levy, David Lodge, Psihologie practică, etc.  şi, în general, cam ce ne recomandă Zvetlana Cîrstean, de ascultat ascultăm de neveste şi tot ceea ce ne recomandă Tzone, iar de vizionat ce să zic, e o listă lungă, de la Madagascar pînă la The  Sea Inside, aşa că… 

în Teleghid Cotidianul



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu