Scrii? Nu, ning.

luni, 27 septembrie 2010

Tehnici în lumea satului






Vineri seara, pe TVR 2, găseşti “D’ale lui Mitică”. Da’ nu-l mai găseşti pe Marian Marin, reporterul cu musteţi răsucite, care punea întrebări chitite pe sub pălărie. După toate schimbările de grilă ale postului pentru noul sezon, lipsa personajului amintit pare una dintre cele nefericite. Pentru că acum emisiunea nu mai are motor.

Săptămîna asta programul a oferit doua filmuleţe cu babe. Babele erau anapoda, filmuleţele aşijderea. (Dacă producătorul acceptă o emisiune cu două batrîne închipuite şi arţăgoase, o emisiune fără clenci social real, înseamnă că acolo e lipsă de subiecte.) Reporteriţele (două: Aurelia Tescaru şi Dana Constantinescu, pe lîngă care şi Titi Palade) nu reuşeau să iasă din stridenţa orgoliului de jurnalist (apus) coborît pînă în praful uliţei. Nu e suficient să-i spui „mamaie“ băbuţei din faţa microfonului şi să te faci că-i iei o scamă de pe umăr. Şi nici nu e de-ajuns să sfredeleşti după un umor tipic, oglindind „prostia“ ţăranului. Pentru că nu despre prostie ar fi fost neapărat vorba aici, ci despre o lume fabuloasă, mustind de nuanţe şi înţelesuri. Evident, un loc ideal pentru un jurnalist cu ochi şi cu simţ special. Îmi aduc aminte că reporterul Marin spunea că „felul în care ţăranii îşi dau în petec nu e decît o expresie a şiretlicului de care sînt capabili. Ei sînt cocheţi în a-şi dezvălui adevăratele gînduri“. Sau că „rostul emisiunii este de a oferi o emoţie intelectuală…“. Doi ani de zile a plăcut spectacolul sfatului lui Marin Marian cu diverşi ţărani pe coclaurile patriei. Interviul avea o dimensiune curtenitoare, sclipirile ironice erau in tonul personajelor. Figurile erau puse astfel în valoare, încît chiar ele erau îndemnate să consimtă şi să creeze spectacolul. O tehnică excelentă, de care cei care se ocupă acum de emisiune par a nu avea habar. Aurelia Tescaru era potrivită, cîndva, în emisiunile cu iz justiţiar, făcute în studio. Dar pentru deşirat gîndurile ţăranilor pînă le-ajungi la suflet îţi trebuie har. De acum îl căutăm în altă parte.

foto: Octavian Tibar

Teleghid Cotidianul

Un comentariu:

  1. Problematica succesiunilor în lumea satului a scos la lumina aberatiile conceptului de proprietate privata. Tehnicile în lumea satului ar fi trebuit puse în relatie cu tehnicile în lumea orasului. Archivele palatelor de justitie ascund nenumarate tragedii cu privire la aberatiile succesorale a proprietatilor private.
    Oraseanul care râde de prostia taranilor, de ce nu ar râde el si de prostia burgheziei intelectualiste pe tema aceluiasi subiect democratic.

    Nu degaba a spus Confucius ca "poporul este imaginea fidela a guvernantilor."

    de GeoFiloRo

    RăspundețiȘtergere