Scrii? Nu, ning.

luni, 7 decembrie 2009

Cosmin Prelipceanu: “Vreau ca Jurnalul să fie un reper”

De curînd Cosmin Prelipceanu a cîştigat concursul pentru ocuparea postului de redactor-prezentator la TVR. Pleacă de la Realitatea TV şi o înlocuieşte pe Dana Războiu la Jurnal. Întotdeauna dornic de schimbare (a resuscitat redacţiile de ştiri ale cîtorva radiouri: Europa FM, Contact şi Total), Cosmin e încîntat de ceea ce urmează să facă la TVR.

- Cu ce gînd ai plecat de la Realitatea Tv? La TVR ai găsit ceea ce îţi doreai?
- Absolut. Pe de-o parte ştiam de la Rodica (Culcer) că se doresc nişte schimbări, pe de altă parte am văzut şi eu la televizor schimbări de politică editorială, de scriitură, nişte lucruri care mi-au arătat că lucrurile chiar se îndreaptă  în direcţia în care se spunea. Nu că n-aş fi avut încredere în Rodica, dar vroiam să văd că ceea ce zice ea ajunge chiar un produs. Pentru că asta este o instituţie despre care nu ştiam absolut nimic şi pe care o suspicionam...

- Adevărat, mai mulţi pleacă de la TVR, ca să se realizeze în altă parte. Tu de ce ai venit ?
- E foarte adevărat, din cauza asta m-au şi întrebat prietenii : « Eşti nebun, te duci la televiziunea publică ?! » Eu sînt convins că lucrurile se pot schimba şi că nici nu e chiar atît de greu, totul e să vrei şi să ai şi cu cine, să ai echipa !

- În ce constă un asemenea concurs ?
- Concursul a avut patru probe : proba video, în care ni s-au pus 3 ştiri în prompter (foarte prost scrise !) pe care a trebuit să le modific din mers, în direct, în studio. Apoi proba practică de scris o ştire, o ştire economică, Mediafax, care se înşira pe două pagini, destul de complicată. De acolo trebuia scoasă o ştire de 30 de secunde, de televiziune. Foarte simplu, asta fac în fiecare zi. A treia probă a fost o probă de cunoştinţe legate de actualitate, patru subiecte care trebuiau dezvoltate pe maximum o pagină, o probă în care trebuia să arăţi că ştii. Ultima probă a fost un interviu cu membrii comisiei, în care am fost întrebat lucruri legate de munca de echipă la redacţia ştiri : sistemul de relaţii între producător, editor, editor general, prezentator.

- Care e practica în TVR ?
- În momentul ăsta, practica în TVR este următoarea : scrie reporterul, scrie editorul, prezentatorul citeşte.

- Tu ce vei face, în replică?
- Tot ce voi spune eu. Editorii îmi sînt prieteni. Mai mult decît faptul că îmi sînt colegi, am lucrat cu ei şi prin alte părţi, îmi sînt şi prieteni. Am încredere în ei pînă în pînzele albe. La Realitatea Tv  eu am lucrat cu încredere absolută în editori pentru că nu aveam timp să scriu. Nu aveam cînd să verific textele. Aici, însă, îmi pot permite să modific textele, şi-o să le modific, cînd va fi cazul.

- Vorbind despre concurs : au fost mulţi concurenţi ? Te-ai bătut pentru loc ?
- Au fost mulţi. Eu nu am simţit concurenţa, nu a fost nici o probă dechisă. Doar cînd ne-ntîlneam pe hol, cu mulţi dintre ei mă şi cunoşteam. N-am simţit nici un fel de tensiune, presiune... Nu a fost o confruntare directă. Eu mă simt, de obicei, foarte bine la examen.

- Ai revigorat, reformulat redacţiile de ştiri ale cîtorva radiouri. Aici ai aceeaşi dorinţă de schimbare ?
- Nu am misiunea asta. Eu sînt doar redactor-prezentator. Bineînţeles că am, deja, opinii despre ceea ce se întîmplă acolo, pe care mi le exprim de cîte ori am ocazia. Şi sînt sigur că oamenii se pot schimba nu numai dacă şeful le impune. E vorba şi despre un alt sistem de lucru. În astea cîteva zile, în care mi-am cunoscut colegii, am devenit extrem de încrezător că va fi foarte simplu să schimbăm lucrurile în sensul Jurnalului. Oamenii sînt foarte profesionşti şi, foarte important şi surprinzător pentru mine, sînt dornici să se schimbe. N-aş fi crezut, într-o instituţie publică...

- Va fi un alt fel de jurnal ? Ce ar trebui schimbat ?
- Să se schimbe puţin felul în care lucrează, felul în care împachetează ceea ce fac ei. Foarte puţin, e vorba numai de nuanţe aici. Pentru că la bază, tuşele groase sînt foarte bune, sînt cele corecte. Sînt oameni de meserie. Acum se lucrează la reglajul fin : să fie mai dinamici, mai deschişi, mai elocvenţi, mai descriptivi. Pentru că au devenit foarte sintetici, probabil pentru că aşa li s-a cerut, nu ştiu. Dar au făcut foarte bine ceea ce li s-a cerut.

- Realitatea Tv are corespondenţi CNN, e o şcoală de jurnalism foarte bună. La TVR poate fi vorba de aşa ceva?
- Şcoală de jurnalism la TVR? Atîta vreme cît oamenii au ocazia să lucreze cu Rodica Culcer, asta este prima şcoală ! Este o şcoală prin care eu am trecut şi pe care o recunosc oricînd. Mare parte din lucrurile pe care le ştiu eu sînt de la Rodica. Al doilea lucru pe care-l poate permite TVR şi chiar se-ntîmplă, şi pe care eu nu l-am întîlnit în cantitatea asta în nici o altă instituţie de presă din România, este formarea profesională din mers, cu consultanţi, cu profesori aduşi din străinătate. Eu nicăieri n-am văzut asta, pînă acum. Aici se-ntîmplă. Chiar acum unii dintre colegii de la ştiri fac tehnică de interviu cu traineri din străinătate, BBC, CNN, etc. Iar Rodica este dispusă şi chitită să mărească extraordinar cursurile astea, să formeze oamenii pe meserie, după standarde internaţionale. Iar TVR permite lucrul ăsta! Pentru că există mecanismele..

- De ce ţi se pare atît de surprinzător faptul că TVR permite lucrul ăsta?
- Nu, nu neapărat TVR . Mi se pare surprinzător pentru că, într-o instituţie media din România, în general, ideea este întotdeauna : « Ai venit, eşti angajatul nostru, pune mîna şi produ!» Aici lumea se mai gîndeşte şi la altceva, iată.

- Cum te-ai gîndit să dinamizezi Jurnalul ?
- Există mai multe surse de dinamism : viteza de reacţie, debitul verbal, există lucruri legate de invitaţi, care vor fi mai mulţi. Există lucruri legate de producţie, cum se vor întîmpla lucrurile în platou, în faţa telespectatorilor, pe care n-o să le dezvălui acum.

- Văd că eşti entuziast.
- Da ! E un lucru nou. Gîndeşte-te la asta : vii într-o instituţie. Se face un decor nou, se gîndeşte un sistem grafic nou, o echipă de oameni, zeci de oameni sînt gata să facă altceva. Faci parte din lumea asta care se schimbă. Profesional, nu ştiu ce m-ar putea încînta mai mult !

- Ce calităţi crezi că trebuie să aibă un redactor prezentator...
- Să fie curios, să vadă lucruri pe care alţii nu le văd... După aia sînt calităţi pe care Dumnezeu ţi le dă sau nu ţi le dă, şi care sînt scrise în cursul de televiziune foarte clar: să ai dicţie, înfăţişare. Nu trebuie să fii frumos...

- De fapt, vroiam să te întreb ce calităţi trebuie să aibă un prezentator ca să devină imaginea postului ?
- Din punctul meu de vedere, să fie un om care să comunice. Un om care să lase senzaţia celor care îl privesc că le spune adevărul. Să fie un bun comunicator. Un om de la care să simtă plăcerea a ceea ce face şi faptul că înţelege ceea ce spune.

- De obicei imaginea unui post este o femeie.
Orice obicei se poate schimba. Există, probabil, această credinţă în România. Iată că şefii de la TVR au considerat că lucrul ăsta se poate schimba.

- Te vezi imaginea postului ?
- În materie de informaţie, mi-ar plăcea să am o prestaţie care să-i facă pe colegii mei din redacţie să se simtă mulţumiţi de felul în care munca lor iese pe post. Asta mi-ar face o plăcere nemaipomenită. Cît despre imaginea postului, nu eu decid lucrul ăsta. Aş pune carul înaintea boilor : nu asta îmi propun. Eu, în momentele în care nu apar pe post, cînd nu spun o ştire, cînd nu vorbesc cu oamenii, mă simt ca peştele pe uscat. Pentru că mie-mi place foarte mult ceea ce fac !

- Dincolo de noul job pe care îl ai acum, cum te vezi evoluînd ? Ce ideal ai ?
- Idealul, în momentul ăsta, este ca Jurnalul să fie un reper şi o alternativă serioasă la jurnalele de ştiri ale televiziunilor importante din România. Un standard. Pe mai departe, timpul lucrează în favoarea mea şi în favoarea tuturor celor care fac această meserie : devii mai experimentat, vîrsta te ajută, e vorba de seriozitate, e vorba de cultura dobîndită. Tot în meseria asta mă văd. Mie-mi place meseria asta şi pot s-o fac de oriunde, în orice ipostază. A propos de statul în platou, lumea se poate aştepta şi la surprize.... Şi nu spun mai multe. Asta veţi vedea la Jurnal.

- În ce relaţii eşti cu Dana Războiu ?
- Foarte bune. Este o colegă extraordinară, pe care abia am cunoscut-o. Tot ce mi-a spus mi-a făcut o deosebită plăcere, lăsîndu-mi credinţa că este o tipă extraordinară!

în Teleghid Cotidianul







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu