Emisiunea în care cuvintele au carne, miez şi sevă din belşug ţine acum o oră întreagă. Plăcerea unui asemenea subiect e foarte veche, dar în România Radu Anton Roman are întîietatea. Un hedonist contagios, realizînd o emisiune de-ţi pocnesc fălcile. Tot în ideea păstrării tradiţiei, cîinele care i se gudură pe lîngă casă se numeşte Iliescu. Noutate: muşcă numai dacă-i mîngîiat.
-
Realizaţi
una dintre cele mai vechi emisiuni la Pro Tv. Ca şi vinul, e mai valoroasă pe măsură
ce se învecheşte?
-
Facem 6 ani
pe 12 mai. După ştiri, este, într-adevăr, emisiunea cea mai longevivă. E bine că
e aşa, pentru că, în general, bătrînii sunt lăsaţi în pace. Dincolo de glumă, longevitatea
emisiunii se datorează miezului, conţinutului ei. Nu mie, nu celor care o fac,
ci subiectului formidabil. Şi pentru mine a fost o plăcere să-l descopăr şi să-l
iau la dereticat, la ciopîrţit, la citit, la analizat, la înţeles. Trăim în
continuare exaltarea descoperitorului.
-
Cum s-a
petrecut întîlnirea asta? Cînd aţi înţeles că v-aţi pricepe să dezghiocaţi un
asemenea subiect?
-
Gîndul meu
era să fac travel, filme de călătorie. M-am născut şi am fost format în cultura
Cousteau. “Lumea tăcerii” este filmul care m-a hrănit, a fost pentru mine ca şi
lichidul amniotic, am supt de la ţîţa (iertaţi-mă) lui Cousteau. Am supt un fel
de a gîndi şi de a trăi. Probabil că mai e un ştrengar în mine, un adolescent întîrziat,
nearticulat încă, dar îmi place să trăiesc aşa, între Tom Sawyer şi Cousteau.
Am descoperit România cam în 25 de ani
de călătorie neîntreruptă. Umblam şi mîncam, şi pe unde mergeam mîncam ciudat şi
chiar căutam feluri senzaţionale. Era şocant să mănînci turtă de icre negre într-un
sat din România. Sunt ardelean, făgărăşan, tîrgoveţ, deci destul de cuminte. Cînd
am ajuns să mănînc ciorbă de maţe cu usturoi în vîrful muntelui sau ciorbă de
maţe de morun în inima Deltei, am început să-mi pun întrebări. În momentul ăsta
gastronomia devine abisală, e un univers în care te rătăceşti uşor. Am ajuns la
bucate făcînd, la început, un fel de comentariu amuzant a la Păstorel
Teodoreanu, Octavian Stoica şi alţii
ca ei. Mi
s-a părut atunci interesant să scriu despre bucătăria senzaţională a românilor.
-
Suntem
senzaţionali doar în bucătărie? Altfel nu strălucim prin nimic?
-
Avem o bucătărie
cu adevărat surprinzătoare, şocantă. Altfel, ăsta e un subiect foarte larg.
Adică nu pot să spun cum sunt românii într-un interviu de gazetă. Cîţiva ştiu
cum sînt. Dar atît. Întorcîndu-mă însă la povestea cu bucatele, s-a nimerit că
editorul, Ion Băncioiu, dascăl de filozofie şi avînd şi funcţia de naş al
familiei mele, o funcţie serioasă şi periculoasă, a zis: “Nu, nu aşa se face o
carte!” El era un om aşezat, un om de bibliotecă, şi a vrut să facem o carte
solidă, serioasă. După rezistenţe, după tot felul de nelinişti puturoase, că
mi-era nu-ştiu-cum să m-apuc acuma, la 40-50 de ani ai mei, să-mi storc creierii,
pînă la urmă m-am hotărît. Şi doi ani de zile am tot umblat prin cratiţa românească. De data
asta meticulos, ca şoarecele de bibliotecă. De atunci, cartea dospeşte şi creşte.
Au apărut două ediţii, în ultima spuneam, prosteşte, că s-a terminat, gata, bucătăria
românească este un subiect încheiat pentru mine şi pentru noi toţi. Aş! La o
lună după apariţia cărţii am început să fiu contrazis sistematic. Cartea asta e
fără sfîrşit, iar dacă eu o voi termina, le va fi dat altora să o continue.
“Emisiunea
e o bucurie şi o scaldă în limba romană”
-
Există emisiuni gastronomice şi pe alte posturi. Cu toate astea,
“Bucătăria lui Radu” e cea mai căutată. Asta pentru că e mai savuros cuvîntul
decît gustul bucatelor?
-
Din punctul meu de vedere, m-am urcat pe calul potrivit. Pentru că
transport cu mine foarte multă carte românească, memorie românească, voluptate
românească, chiar identitate. E cartea unui autor colectiv uriaş, care numără
22 milioane de autori, plus cei trecuţi. Mulţumesc tuturor acestor coautori
care mi-au dat prilejul să-i citez. Pentru mine, emisiunea este o mare bucurie şi
o scaldă în limba romană. La fel, fiecare casă îşi are rînduiala ei, expresia
ei. Te duci într-o casă ţărănească, trebuie să stai la masă, să nu te ridici, să
faci cruce peste pîine ca să-ţi tihnească, să-i mulţumeşti lui Dumnezeu, stăpînul
şi gospodina casei cer o anume solemnitate şi sobrietate la masă, înghiontelile,
rîsetele şi ciupelile pe sub masă nu sunt premise. La oraş e mai uşurel, mai o
sfadă la masă, mai un citit de ziar… Prezentările sunt mai sumare. Ospăţul
românesc este înlocuit cu petrecerea.
- Este
genul de subiect din care o să înfulecăm şi peste un secol.
-
Dacă vrei să
jucăm împreună peste secole, cu plăcere. Emisiunea va dura, cu siguranţă, încă
mult timp de aici înainte. Pot să spun că Dumnezeu i-a dat un gînd bun Pro
TV-ului. Pentru că, pe lîngă emisunile puternice, comerciale, extrem de
ofensive de divertisment, programe care te ţin cu sufletul la gură, cu sufletul
distracţiei la gură, cu sufletul superficialităţii la gură, s-a gîndit şi a păstrat
6 ani o emisiune de cultură. Emisiunea asta o tai acuma, o reiei peste 20 de
ani, o scoţi din pungă, de la naftalină, o pui pe post, ea e document valabil.
Noi facem emisiuni care nu mor, nu facem emisuni de gazetărie de televiziune.
Asta e marea noastră bucurie.
Conserve de viaţă
-
De curînd
emisiunea “s-a lărgit de i-a plesnit fusta pe la cusături”. Care este miza
acestei prelungiri pînă la o oră?
-
Tot cultura
românească veche. Ne-a interesat să vedem dacă a mai rămas ceva viu la ţară , dar şi la oraş. De la Gusti încoace, cîntăreţul de
folclor a devenit interpret. El nu mai cîntă la nuntă sau de dor pe vîrful
Muncelului. Acum parcă sînt mai curios ce se întîmplă la capătul firului. Mai cîntă
cineva din frunză pe coastă? Toţi avem bunici la ţară ,
toţi avem, undeva, într-un punct al generaţiei noastre, o opincuţă crăpată. Care
se păstrează foarte bine. Mă trezesc jucînd la cîte o muzică, eu, ditamai
namila, care m-am născut la oraş, am crescut la oraş, mă trezesc ţopăind , bucuros să mă iau
la braţetă cu hora şi cu breaza, cu furnica. Sunt locuri care funcţionează ca şi
conserve de viaţă românească.
-
Unele călătorii
au valori iniţiatice. Mîncărurile la fel?
-
Şi prin bucătăria
românească e tot o călătorie. Am tăiat ţara în
lung şi în lat, în tinereţe. N-a fost oraş în care să nu călcăm, cu prietenii
mei. N-a fost vale în care să nu fi intrat, n-a fost loc în care să nu fi ajuns
noi, din curiozitate. Emisiunea de la PRO TV cuprinde şi dorinţa mea de a călători.
Sunt unul dintre fericiţii care face ceea ce-i place. Sigur, cu trudă. E grozav
să poţi spune, la 60 de ani, fac ceea ce-mi place! Mai bine nici că puteam să
nimeresc.
în Teleghid Cotidianul
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu